Packraft i fors: Teknik

En endagars påbyggnadskurs i teknik för paddling strömmande vatten. 

Max fyra deltagare per kurstillfälle.

Plats: Västerdalälven Nås Björbo Dala-floda.
Passar inte tid och plats? Kontakta oss så löser vi det.

Pris 1850:-/person

.

Vill du ta steget ut i mera utmanande fors med din packraft?

Då är det här en kurs anpassad för just dig. Ditt lärande är vårt mål. Ibland hamnar vi i situationer där vi måste pricka den där linjen eller placera oss med precision i forsen. Under den här kursen jobbar vi på att utnytja vattnet och formationerna i forsen.
Vi tar dig från passagerare till kapten över båten.

Även om forsens faror i stort är de samma för packraft och kajak så är det ändå en del relevanta skillnader som kan vara bra att känna till. 


Några av de punkter vi hanterar

  • Repetition av grunderna i paddel teknik
  • Höga och låga stöd
  • Roder
  • Vågor
  • Valsar
  • Surf
  • Taktik och linjeval


Vi varvar teori, praktik och ägnar stor del av tiden i och vid vattnet. 

Kursen passar utmärkt för den som gått grundkursen eller kanske har paddlat ett tag. 


Dag ett, så fort vi avhandlat presentation, säkerhetsgenomgång och utrustningen kastar vi oss ut i vattnet för att lära oss simma i strömmande vatten. Vi varvar teori och praktik med nyttiga övningar. Efter lunch kör vi en lite längre tur och övar på att ”läsa vatten” och välja linjer. 


På sträckan mellan Nås och Dala-Floda bjuder Västerdalälven på ett flertal forsar i varierande svårighet och det finns alltid något som funkar oavsett vattenflöde. Flera av dessa bjuder på en påtaglig vildmarkskänsla.

Teamarbete och strategier för att ta sig ner för forsen på ett säkert sätt.


I priset ingår lån av all nödvändig utrustning såsom hjälm, flytväst och våtdräkt.
Vi behöver därför veta din storlek så vi kan få med den rätta utrustningen.


Du behöver själv ta med

Handuk, badkläder eller underställ att ha under våtdräkten.

Använd inte bomull som suger upp fukt, torkar sakta och kyler.


Skor som tål att bli blöta när man kliver i och ur båten och sitter fast på foten. Vi kommer att både gå och röra oss i stenig terräng för att reka och diskutera olika linjer. Foppatofflor brukar vara ganska poppis men flyter ofta iväg på egen hand vid en eventuell simning och är inte ett bra alternativ. Ett par gamla gympaskor duger bra.


Innan du bokar

Även om vi gör vad vi kan för att genomföra aktiviteter på ett så säkert sätt  som möjligt, finns alltid risken för olyckor, då vi ibland rör oss i potentiellt farliga miljöer. Det är därför av största vikt att du lyssnar till och följer guidens och ledarens instruktioner. 

I vår utrustning har vi alltid med grundläggande första hjälpen. Men det är även viktigt att du informerar oss om eventuella medicinska åkommor som tex epilepsi eller hjärt/kärlsjukdomar eller andra tidigare skador som kan påverkas av aktiviteterna. Vid behov av personliga mediciner ansvarar man själv för att dessa finns med. Vi hjälper naturligtvis till med transport eller förvaring om det behövs. Alkohol och droger kan hämma så väl fysiska som psykiska förmågor och ledaren kommer att avvisa eller neka alla påverkade personer att delta i aktiviteter.

Du är själv ansvarig för eventuellt lånad eller hyrd utrustning, och kan komma att bli ersättningsskyldig vid skadad eller förlorad utrustning. Det är även viktigt att du har en personlig olycksfallsförsäkring som täcker den typ av aktivitet du är intresserad av.